Wtorek - Piątek: 9:00 - 16:00
Niedziela: 14:00 - 18:00

Muzeum Regionalne w Słupcy
ul. Warszawska 53
62-400 Słupca
telefon: : 63 275 26 40
facebook: muzeumslupca

Partnerzy
Wydarzenia > aktualności
Tort na urodziny ...z nutką historii

Urodzinowy tort ...dla Słupcy z nutką historii.
Trudny czas. Musimy mierzyć się z nie lada wyzwaniami. Płynie jednak swoim rytmem.
W niedzielę kartka z kalendarza pokaże datę 15 listopada . Jest to być może także data urodzin wielu z nas. Ale tego dnia właśnie 730 lat temu Słupca urodziła się jako miasto! Stąd też trzeba i należy o tym wydarzeniu i o mieście pamiętać, w tym dniu jak i podczas kolejnych tego mijającego roku. Dlatego proponujemy świętować, tak jak się obchodzi zwyczajowo urodziny, zostając jednak we własnym gronie. Trzeba zatem upiec ciasto. Tort. Koniecznie go udekorować .Nie tak zwyczajnie. Historycznie. Wstawiając postaci, które brały udział w tym wydarzeniu w Dłusku: książę Przemysł II, który akt lokacji podpisał, biskup poznański Jan II, właściciel dóbr ziemskich i osady, która dzięki niemu stała się miastem, zasadźca Mikołaj - syn Ołbina, któremu biskup powierzył tworzenie miasta czyli m.in. mierzenie, wytyczanie parceli, ulic, rynku, sprowadzanie „fachowców", którzy mieli szybko wieś miastem uczynić wedle prawa niemieckiego. Nie zabrakło zapewne i rycerzy i niewiast, które jadłem podpisujących dokument raczyli kota przeganiając, który beztrosko za myszką hasał. No i krzyż pięcioramienny konieczne na torcie umieścić trzeba, zdwojony, złoty ...herb civitas Slupca. Gotowe.
A ... i jeszcze przepis podajemy, szybki i prosty; sprawdzony przez autorkę dekoracji (D. Czerniak-Chojnacką), która ten tort urodzinowy już upiekła i przystroiła.

Oto przepis:1,5 szklanki mąki , 4 jajka,0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i owoce np. 0,5 kg śliwek czy pokrojonych jabłek. Jaja miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Blachę do tortu wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
na które przygotowane wcześniej owoce wysypujemy . Pieczemy ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem i koniecznie udekorować figurkami. które można pokolorować, powycinać , przykleić z tyłu patyczek i delikatnie wcisnąć w ciasto ....będzie urodzinowo z nutką historii w smaku. Link do pobrania dekoracji znajdziecie na: KLIK
i www.facebook.com/muzeumslupca . Zachęcamy także do sfotografowania ciasta z dekoracjami tymi albo własnymi i może nadesłania na nasz e-mail muzeumslupca@op.pl ,albo najlepiej podzielmy się tym w komentarzach na naszym muzealnym facebooku. Nie zapomnijmy o życzeniach dla Jubilatki. Świętujmy zatem #zostajacwdomu.

Beata Czerniak
Muzeum Regionalne w Słupcy