Urodzinowy tort ...dla Słupcy z nutką historii.
Trudny czas. Musimy mierzyć się z nie lada
wyzwaniami. Płynie jednak swoim rytmem. W niedzielę kartka z kalendarza pokaże datę 15 listopada . Jest to być może także
data urodzin wielu z nas. Ale tego dnia właśnie 730 lat temu Słupca urodziła się jako miasto! Stąd też trzeba i należy o tym
wydarzeniu i o mieście pamiętać, w tym dniu jak i podczas kolejnych tego mijającego roku. Dlatego proponujemy
świętować, tak jak się obchodzi zwyczajowo urodziny, zostając jednak we własnym
gronie. Trzeba zatem upiec ciasto. Tort. Koniecznie go udekorować .Nie tak
zwyczajnie. Historycznie. Wstawiając postaci, które brały udział w tym wydarzeniu
w Dłusku: książę Przemysł II, który akt lokacji podpisał, biskup poznański Jan
II, właściciel dóbr ziemskich i osady, która dzięki niemu stała się miastem, zasadźca
Mikołaj - syn Ołbina, któremu biskup powierzył tworzenie miasta czyli m.in. mierzenie, wytyczanie parceli, ulic,
rynku, sprowadzanie „fachowców", którzy
mieli szybko wieś miastem uczynić wedle prawa niemieckiego. Nie zabrakło
zapewne i rycerzy i niewiast, które jadłem podpisujących dokument raczyli kota
przeganiając, który beztrosko za myszką hasał. No i krzyż pięcioramienny
konieczne na torcie umieścić trzeba, zdwojony, złoty ...herb civitas Slupca.
Gotowe.
A ... i jeszcze przepis podajemy, szybki i
prosty; sprawdzony przez autorkę dekoracji (D. Czerniak-Chojnacką), która
ten tort urodzinowy już upiekła i przystroiła.
Oto przepis:1,5 szklanki mąki , 4 jajka,0,5
szklanki cukru, 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i owoce
np. 0,5 kg śliwek czy pokrojonych
jabłek. Jaja miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania
dodajemy olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania
jednolitego ciasta. Blachę do tortu wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy
ciasto.
na które przygotowane wcześniej owoce wysypujemy . Pieczemy ok.40 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Gotowe ciasto możemy posypać cukrem
pudrem i koniecznie udekorować figurkami. które można pokolorować, powycinać , przykleić z tyłu patyczek i
delikatnie wcisnąć w ciasto
....będzie urodzinowo z nutką historii w smaku. Link do
pobrania dekoracji znajdziecie na: KLIK i www.facebook.com/muzeumslupca
. Zachęcamy także do sfotografowania ciasta z dekoracjami tymi albo
własnymi i może nadesłania na nasz
e-mail muzeumslupca@op.pl ,albo najlepiej podzielmy się tym w komentarzach na naszym
muzealnym facebooku. Nie zapomnijmy o życzeniach dla Jubilatki. Świętujmy zatem
#zostajacwdomu.
Beata Czerniak
Muzeum Regionalne w Słupcy